Istnieje korelacja między niedoborem witaminy D i metabolizmem glukozy
24 lutego 2015, 10:28Bez względu na to, ile ważą, ludzie z niskim poziomem witaminy D z większym prawdopodobieństwem mają cukrzycę.
Dobrze umiejscowiona mutacja zlikwidowała niedobór odporności
9 lutego 2015, 12:16Dzięki szczęśliwemu trafowi i odpowiedniej lokalizacji mutacja uzdrowiła pacjentkę z zespołu złożonego niedoboru odporności WHIM (ang. WHIM syndrome, warts-hypogammaglobulinemia-infections-myleokathexis syndrome). To pierwszy i jak dotąd jedyny taki przypadek na świecie.
Coraz więcej przypadków masowego wymierania
13 stycznia 2015, 11:06Analiza 727 przypadków masowego wymierania, które dotknęły 2500 gatunków w ciągu ostatnich 70 lat, wykazała, że dochodzi do coraz częstszego wymierania ptaków, ryb i bezkręgowców morskich
Aktywność Słońca w roku urodzin wpływa na długość życia?
9 stycznia 2015, 07:28Duży poziom ekspozycji na promieniowanie słoneczne w roku urodzenia może zwiększyć śmiertelność niemowląt i skrócić średnią długość życia.
Wyjaśniono, czemu zimno sprzyja wirusom przeziębienia
7 stycznia 2015, 12:19Wirus przeziębienia namnaża się skuteczniej w niższych temperaturach wnętrza nosa częściowo przez mniej skuteczną reakcję zakażonych komórek.
Urzędnicy będą monitorować korzystanie z toalet
2 stycznia 2015, 13:10Od stycznia wyposażeni w telefony komórkowe, tablety i iPady urzędnicy mają zacząć monitorować wykorzystanie toalet przez mieszkańców wiejskich Indii. Dane będą ładowane w czasie rzeczywistym na stronę internetową.
Zmieniony mikrobiom jelitowy parkinsoników
12 grudnia 2014, 11:39Fińscy naukowcy odkryli, że przewód pokarmowy osób z chorobą Parkinsona zamieszkują inne bakterie niż osób zdrowych.
Włoscy naukowcy obawiają się o los krajowych muzeów historii naturalnej
28 listopada 2014, 07:31Wiele wskazuje na to, że włoskie muzea historii naturalnej znajdują się na krawędzi upadku. Instytucje te zmagają się z postępującą utratą znaczenia naukowego, niedoborem personelu oraz zmniejszającymi się inwestycjami.
Czekoladowy problem
17 listopada 2014, 12:36Dla miłośników czekolady nadchodzą ciężkie czasy. Od 2012 roku spożycie czekolady przewyższa ilość wyprodukowanego kakao. W Afryce Zachodniej, która jest głównym producentem kakao, mają miejsce susze, które zmniejszają plony. Co gorsza uprawy zostały zaatakowane przez grzyba Moniliophthora roreri
Zamiast plastrów nikotynowych kwasy omega-3
7 listopada 2014, 11:17Zażywanie suplementów z kwasami omega-3 zmniejsza ochotę na nikotynę, a także liczbę wypalanych dziennie papierosów.